vrijdag 1 juli 2011

Tips voor wie eindelijk dat bordspel wil maken

Op de website van nrcnext is een artikel te lezen met de titel "Tips voor wie eindelijk dat bordspel wil maken". De hele papieren versie van nrcnext staat vandaag in het teken van (bord)spellen. Infographics zijn doolhoven, foto's zijn kleurplaten, het is één groot vakantieboek.

De tips:

Van Chislaine Van den Bulk (CvdB), en op basis van ervaringen en adviezen van Reiner Knizia (RK) en Klaus Teuber (KT) tien tips voor wie in de komende zomervakantie zelf een spel wil bedenken en uitgeven.
  1. Gebruik je wiskundig inzicht, maar niet alleen dat: een spel maken is een creatief proces (RK). Maak eerst je hoofd leeg (CvdB).
  2. Beginnen met het thema of beginnen met de spelstructuur? Het kan allebei. Uit deze eerste notities (Duits) ontstond Kolonisten van Catan. Denk vroeg na over het aantal kaarten/stenen dat nodig is (CvdB).
  3. Schrijf de regels goed uit. Laat ze lezen aan een vriend, je zult verbaasd staan hoeveel hij niet snapt (KT).
  4. Test je spel uitvoerig (KT). En niet alleen bij je vrienden die je niet willen bekritiseren, ook bij leden van een spellenvereniging (CvdB).
  5. Besteed aandacht aan de vormgeving, voor je je spel laat zien aan een uitgever. Zorg dat het goed speelbaar is en tegen water kan, bijvoorbeeld door karton te lamineren. Maar spendeer er niet veel geld aan: de uitgever bepaalt toch de uiteindelijke vormgeving (CvdB).
  6. Wees niet bang dat je idee wordt gestolen (KT). Toch bang? Haal een datumstempel bij de belastingdienst en publiceer op een website foto’s en de spelregels. Dan ben je goed beschermd door het auteursrecht (CvdB).
  7. Experimenteer steeds met nieuwe technieken, ook bijvoorbeeld met elektronica als dat bij het spel past (RK).
  8. Wees modieus: bedenk een abstract spel. Vroeger wilden uitgeverijen altijd een spel met thema, maar sinds Genius is dat veranderd (RK). Ook het laatste spel van Chislaine van den Bulk, Lino, is abstract.
  9. Ga naar de spellenbeurzen in Amersfoort, Essen en Neurenberg. Maak van tevoren afspraken met uitgevers om je spel te laten zien. Ze geven je een half uur en zeggen dan of ze er iets in zien of niet (CvdB).
  10. Lees deze tips van Klaus Teuber. het boekje Leitfaden für Spieleerfinder van Tom Werneck. Het is verkrijgbaar bij het Duitse Spelauteuren Gilde SAZ en is onmisbaar (KT). Sinds eind vorig jaar is er ook een behulpzaam Nederlands boekje voor beginnend spellenmakers: ‘Begin bij Start! Van spelidee tot succesvol spel’, van Jan Willem Rozema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten