zondag 24 juli 2011

Piekiesmarktvangst (1/4): Titanic

Voor wie het fenomeen Piekiesmarkt niet kent: Piekiesmarkt is een grote kindervrijmarkt, braderie en kermis elke zoveelste zaterdag van juli in Coevorden. Zo af en toe kom ik daar terecht. Vorig jaar ging ik met lege handen weer naar huis, maar dit jaar vond ik maar liefst 4 aankoopwaardige spellen.

Als eerste: Titanic: Het Bordspel. Vlak voor aankomst had het nog even flink geregend en de verkoper had niet genoeg plastic bij zich, dus Titanic had waterschade. (Haha.) Ik had dit spel al eens eerder gezien bij Het Goed in Assen, maar het toen laten liggen. Deze keer besloot ik er 1 euro aan te wagen.

Het spel ademt qua vormgeving een jaren 70-sfeer uit, maar het komt toch echt uit 1998. Waarschijnlijk uitgebracht in een poging om mee te liften op het succes van de gelijknamige film. In feite is het een soort Levensweg. Je gooit met de dobbelsteen en wandelt rond met je poppetje en verzamelt wat spullen in de hoop op tijd een reddingsboot te bereiken. Ondertussen moet je de instructies op het bord opvolgen. Er is de nodige aandacht besteed aan details. De 'kanskaarten' zien er uit als telegrammen, je krijgt een echt paspoort en de spelregels zien er uit als een wervende flyer voor de cruise. De poppetjes en de dobbelsteen daarentegen zijn van goedkoop plastic.

Het spel scoort een 3,83 op BoardGameGeek. Da's niet best. Binnenkort gaan we het een keer spelen, maar dan wel met het commentaar van Ben Lott in gedachten: "An overlong roll-and-move game. It's kind of humorous at times, but the exact rolls required to get into rooms makes it take a bit too long. We have added a house rule to avoid a huge runaway leader issue: Once a player enters First-Class you no longer need exact rolls in order to enter a room in Second-Class."

2 opmerkingen:

  1. We hebben meteen maar de daad bij het woord gevoegd en het spel 2 keer gespeeld met 2 spelers. De eerste keer raakte speler 2 door zijn geld heen en had speler 1 dus gewonnen. De tweede keer leek de reis door het schip wel een eeuwigheid te duren. Het is inderdaad Levensweg/Ganzenbord/Mens-erger-je-niet-achtig. We speelden wel dat je niet precies op een ruimte hoeft te komen om er in te mogen. Anders gaat het waarschijnlijk nóg langer duren. Al met al geen onaardig tijdverdrijf. Maar beslist geen topper en komt waarschijnlijk zelden of nooit meer op tafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In zijn boek "Ludieke uren" veegt Jan Joost Lindner al in het eerste hoofdstuk de vloer aan met Titanic. Terecht. Ik ben er gelukkig van af gekomen op de afgelopen Koninginnedagmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen