donderdag 28 februari 2013

Vele kamelen

Koninginnedag 2012 kon ik Targui aan mijn collectie toevoegen. Sindsdien ongespeeld in de kast, totdat onze verhuizer uitriep dat hij al jaren op zoek was naar dat spel. Toen snel wat spelers opgescharreld. Heb het nu 2 keer gespeeld, een keer met 4 en een keer met 3 spelers.

Targui met Risk vergelijken is niet verkeerd. Spellen worden vaak met Risk vergeleken, en volgens mij vaak ten onrechte, maar hier durf ik het wel. Er zijn uiteraard wel veel verschillen.

Ten eerste is het speelbord elke keer anders. Er zijn verschillende soorten landschapstegels en die worden in het begin willekeurig over het bord verspreid. Daarbij is het bord één grote plastic tegelhouder, zodat de tegels niet kunnen verschuiven. Had Catan dat maar. Op een tegel kan een wit vierkant staan, de economische waarde, en/of een zwarte driehoek, de gevechtswaarde.

Ten tweede is de beurtvolgorde elke keer anders. Met een dobbelsteenworp wordt bepaald hoeveel beurten ieder krijgt. Voor elke beurt wordt een spelerskaartje aan een trekstapel toegevoegd. Daar komt nog weer een noodlotkaart bij en dat wordt allemaal gehusseld. Die kaartjes worden één voor één afgewerkt. Geel kaartje? Geel is aan de beurt. Op deze manier kan het gebeuren dat een speler meerdere keren achter elkaar aan de beurt is.

In een beurt mag je twee dingen doen:
  1. Bewegen met je kamelen. Je mag vanuit één tegel naar één aangrenzende tegel trekken. Horizont-, vertic- of diagon-aal. Als daar al een andere speler met kamelen staat wordt het knokken, oftewel: gooien met een dobbelsteen. De worp plus het getal in de zwarte driehoek, delen door 2 naar beneden afgerond is het aantal kamelen dat de verdediger moet inleveren. Daarna mag de verdediger gooien. Dat gaat net zo lang door tot de aanvaller stopt of in één van beide tegels geen kamelen meer staan.
  2. Kamelen kopen. Aan het eind van de ronde, alle kaartjes zijn getrokken, krijgen alle spelers de munten die zijn aangegeven in de witte vierkanten van de tegels die ze in bezit hebben.  In elke beurt mag je 1 keer kamelen kopen en die dan op 1 tegel neerzetten.


Veel ingewikkelder dan dit wordt het niet. Het is zaak om zo snel mogelijk gebieden met een hoge economische waarde in bezit te krijgen, zodat je veel kamelen kunt kopen, zodat je je tegenstanders kunt verslaan. Als je je in het begin een beetje gedeisd houdt terwijl de tegenstanders elkaar bevechten en daardoor kamelen verliezen, dan kun je op een gegeven moment je slag slaan. Het is meestal slim om het tentenkamp van de tegenstander te bezetten. Die krijgt vervolgens geen munten meer. Zorg er dus ook voor dat je je eigen tentenkamp niet verliest.

Targui is een prettige afwisseling van Risk, net als Axis & Allies en Smallworld. Waarbij van dit rijtje een potje Targui nog het meest overeenkomt met een potje Risk, qua speelduur en complexiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten