maandag 1 oktober 2012

Noorderspel 2012


Afgelopen zaterdag werd de Der Aa-kerk in Groningen gevuld door liefhebbers van bord- en kaartspellen. Waaronder ik. Ik heb er veel gekletst en rondgekeken en ook nog eens vier spellen één keer gespeeld.
  1. Call to Glory Je hebt kaarten met daarop ninja's. Van verschillende kleuren ninja's zijn er verschillende aantallen, variërend van 6 tot 20. Je pakt steeds twee ninja's, van één van de twee dichte trekstapels of van één van de twee open aflegstapels, en legt er eentje weg op de open aflegstapel. Of je 'komt uit' met een setje ninja's. Als iemand al een setje ninja's van die kleur heeft liggen moet je met méér ninja's van die kleur uitkomen. Die andere, mindere, gaan dan naar de aflegstapel. Het spel is afgelopen zodra iemand vier setjes ninja's heeft of één van de twee trekstapels op is. Dan volgt nog een puntentelling. Geen onaardig spel. Het ninja-thema vind ik wel wat zwaar.
  2. Flash Point Je bent een brandweerman. Samen met andere brandweermannen probeer je een brand in een huis te blussen en slachtoffers te redden. Als je zeven slachtoffers naar buiten hebt weten te brengen heb je, met z'n allen, gewonnen. Als het huis instort of er vier slachtoffers vermist raken heb je, met z'n allen, verloren. Een coöperatief spel dus. De eerste indruk is dat het minder geraffineerd is en meer handelingen vergt dan Pandemie. Maar ja, probeer maar eens een coöperatief spel te verzinnen dat beter is dan Pandemie.
  3. Noah Je hebt kaarten met daarop dieren. Die moet je kwijt zien te raken in arken. Meervoud. Het klassieke pesten in een fraai geïllustreerd jasje. Ik was niet onder de indruk, maar ik zal het ook zeker niet afraden.
  4. De Heersers van de Nijl Ik heb een zwak voor spellen met een landbouwkundig thema. In dit geval ben je een Egyptische boer. Zodra je een setje gewassen hebt mag je die planten. Als iemand anders al zoiets geplant heeft dan moet je er meer planten. Die andere gaan dan naar de aflegstapel. (Hee, dat kenden we uit Call to Glory, van dezelfde uitgever.) Er wordt steeds een gewaskaart gedraaid, en van dat gewas mag iedereen dan één kaart oogsten. Je mag ook speculeren op welke kaart er gedraaid gaat worden. Als je dat goed doet krijg je extra kaarten. Er zijn net zoveel seizoenen als spelers. In de latere seizoenen kan er een sprinkhanenplaag voorbij komen die alle grootste gewassen opvreet. Je moet er voor zorgen dat je aan het eind zo veel mogelijk verschillende gewassen geoogst hebt, en vervolgens van elk gewas evenveel. Dezelfde puntentelling als bij Sjoelen dus. Het planten en oogsten is natuurlijk herkenbaar uit Boonanza, en Boonanza doet dat beter. Met name de handelsfase geeft Boonanza een voorsprong op De Heersers van de Nijl, dat met al dat kaartengedraai toch wat minder prettig speelt. Maar ja, probeer maar eens een landbouwspel te verzinnen dat beter is dan Boonanza.
Noorderspel was ouderwets gezellig. Hopelijk volgend jaar weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten