vrijdag 14 oktober 2011

Als een raket

Zoals u in de tweets hebt kunnen lezen heb ik pasgeleden 4 spellen in één koop gedaan. Deze week kwam het eerste spel voor het eerst op tafel: Stephensons Rocket. Zoals bij elk nieuw en niet al te simpel spel heb je minstens het eerste potje nodig om de regels te snappen. Of in ieder geval hoe je kunt winnen.

In Stephensons Rocket gaat hem om geld verdienen. Je kunt geld verdienen doordat:
  • Een spoorlijn waaraan jij een eigen station hebt liggen wordt aangesloten op een hoofdstation.
  • Een metropool waarvan jij goederenfiches hebt wordt aangesloten op een spoorlijn.
  • Je aandelen hebt in een spoorlijn die opgeslokt wordt door een andere maatschappij.
In elke beurt kun je kiezen uit 2 van drie acties:
  • Een eigen station ergens neerzetten. (Dat kan niet aan een spoorlijn, maar je kunt hem wel zo neerzetten dat er een spoorlijn langs zal komen.)
  • Een goederenfiche uit een stad pakken. (Dat probeer je te doen bij een stad waar een spoorlijn langs zal gaan komen.)
  • Spoor leggen. (Je krijgt dan een aandeel van de maatschappij. Deze actie mag je maar één keer doen in je beurt.)

Aandelen in spoorwegmaatschappijen zijn handig omdat je dan geld krijgt bij fusies, maar ook omdat je daarmee invloed kunt uitoefenen op de route die de spoorlijn gaat nemen.

De regels zijn eenvoudig. Hoe dat nou precies in de praktijk werkt met die spoorlijnen, wanneer iets is aangesloten en wanneer er gefuseerd wordt is al ingewikkelder. En dan er ook nog voor zorgen dat je gaat winnen is behoorlijk moeilijk.

Hieronder een gedeelte van het bord zoals dat er na mijn nederlaag uitzag.

Die kerkachtige gebouwen zijn de stations van de twee spelers. Treinen zijn van niemand. De zwartomlijnde velden zijn hoofdstations en de lichtere metropolen. Sommige hebben nog een goederenfiche. De groene trein is van de laatst overgebleven spoorwegmaatschappij. Alle anderen zijn daarmee gefuseerd.

Het spel liep boven verwachting snel. Waarschijnlijk is het met meer dan twee spelers leuker. Het kan mooi mee naar de spellenmiddag van 12 november met het thema Zeshoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten