zaterdag 29 januari 2011

Smallworld


De laatste toevoeging aan mijn spelverzameling was Smallworld. Het honderdste spel. Bij de beslissing over de aanschaf heb ik de hulp ingeroepen van de leden van BoardGameGeek. Zie hier. En wat blijkt? Smallworld (Of: Small World. Of SmallWorld) is een groot succes. Zowel binnen als buiten het gezin. Zelf ben ik er niet kapot van, maar ach..

Wat iedereen van Smallworld dient te weten is dat het eigenlijk heel simpel is. Het kent maar een paar regels, met daarop enorm veel uitzonderingen. Het 'stroomschema' dat je als speler moet doorlopen is het volgende:
1. Heb ik een actief ras? JA, ga naar 2; NEE, ga naar 4.
2. Ga ik in verval? JA, ga naar 3; NEE, ga naar 5.
3. Ga in verval, tel je punten, beurt voorbij.
4. Kies een ras.
5. Pak de fiches die je wil gebruiken voor een aanval en val aan. Het veroveren van een gebied kost 2 fiches plus 1 fiche extra voor elk fiche dat er al ligt. Tel je punten, beurt voorbij.

Afhankelijk van het aantal spelers doorloop je dit schema 9 tot 12 keer. De complexiteit zit hem in de eigenschappen van de rassen die maken dat je voordeeltjes hebt bij het aanvallen. Daarbij zijn die eigenschappen in de regels niet altijd even duidelijk beschreven. Wij hebben ons een paar keer vergist in de tovenaars en de skeletten, waardoor deze oppermachtig leken. Maar tovenaars blijken alléén actieve rassen met één fiche te mogen omtoveren, en skeletten krijgen alleen extra skeletten bij nieuw veroverde gebieden. Dat u het maar even weet.

Het mooie van Smallworld is dat het veel drukte, gezelligheid, geklets, 'geruzie' om de speeltafel geeft. Net als bij Risk, maar dan veel vriendelijker. Iedereen die wel eens Risk heeft gespeeld zou ook eens Smallworld moeten spelen. Voor de mensen die Risk leuk vinden omdat ze Smallworld vast ook leuk vinden. En voor de mensen die Risk niet leuk vinden omdat ze Smallworld vast wel leuk vinden. In een 'stroomschema' is dat:
1. Vind u Risk leuk? JA: ga naar 2; NEE: ga naar 2.
2. Probeer Smallworld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten