- zwaar! En dan hebben we het over het gewicht van de doos.
- groots! En dan hebben we het over de ruimte die het op tafel nodig heeft.
- veeleisend! En dan hebben we het over het aantal spelers dat nodig is om het goed te kunnen spelen. Precies vier.
Het spel bestaat uit 5 beurten. Aan het begin van elke beurt worden er kaarten onthuld waar elke speler uit mag kiezen. Op een kaart kan staan:
- een locatie;
- een edele;
- een bisschop;
- een schip;
- een groepje huurlingen.
Daarna komen er grofweg drie fasen:
- plannen! Op je eigen speelbord geef je aan wat je allemaal wilt gaan doen. Edelen en boten kun je verplaatsen naar andere landsdelen, waardoor je invloed verplaatst wordt. Locaties kun je aanvallen mits je al aanwezig bent in het landsdeel. Edelen, bisschoppen en boten van anderen kun je omkopen. Je eigen edelen, bisschoppen en boten kun je wat geld toestoppen om te voorkomen dat ze worden omgekocht.
- uitvoeren! Tegelijk onthult iedereen de plannen, en dan is het een kwestie van uitzoeken wat de gevolgen daar van zijn. Dat is meestal snel gepiept, en soms een hele puzzel. De beurtvolgorde is hier belangrijk. Het 'twee honden vechten om een been'-principe is van kracht. Twee tegenstanders die vechten om een locatie kunnen dusdanig verzwakt raken dat een derde er fluitend naar binnen wandelt.
- punten! De machtsverhoudingen kunnen behoorlijk verschoven zijn. De machtigste en de op één na machtigste in een landsdeel krijgen punten. Daarna zijn er nog allerlei bonuspunten te verdelen. Een extraatje: elk landsdeel krijgt een 'kleur', rood of wit, en de twee spelers van de winnende kleur krijgen nog 5 punten op de koop toe.
![]() |
Het speelbord aan het begin van de laatste beurt. |
Pluspunten:
+ Lekker veel spelmateriaal voor je geld. + Mooie samenhang tussen geld verdienen, vechten en omkopen. + 'Halve' samenwerking is leuk.
Minpunten:
- Kan lang duren als spelers afgewogen keuzes willen maken. - Behoorlijk veel gehannes met blokjes en kaarten, lastig om het overzicht te bewaren. - Je hebt precies 4 spelers nodig.
Voor de liefhebbers van vechten en slaan in spellen biedt het voldoende om ze tevreden te houden, en voor de mensen die niet houden van vechten en slaan in spellen is er ook voldoende te doen. De 'oorlog' in Rozenoorlog is misschien een tikkeltje overdreven. Rozenintrige?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten